Naručite telefonom: 061 303 5791

Zašto odabrati gajenje u plasteniku?

 

Uzgoj biljaka u plasteniku je idealna prilika da poboljšate način ishrane vas i vaše porodice i da vam baštovanstvo u plasteniku postane zdrava navika za celu porodicu. Za uspešno baštovanstvo u plasteniku potreban je, između ostalog, i adekvatan baštenski alat koji će vam olakšati svakodnevne ili pak sezonske aktivnosti.

 

Uzgoj biljaka u malom plasteniku - Irgot

Source: Freepik.com

 

Razlozi za uzgoj biljaka u plasteniku su različiti, ali zadovoljstvo podizanja plastenika leži u činjenici da ćete u svakom trenutku znati šta jedete i da je hrana koju jedete zdrava. U prodavnicama je obično zdrava organski uzgojena hrana skupa, što se svakako može odraziti na budžet namenjen kupovini hrane.

Sopstveni uzgoj zdrave hrane je zato idealan način da se pod odgovarajućim uslovima napravi pravo baštovanstvo u plasteniku. Naravno tokom letnjih meseci možete uzgajati mnoge biljne kulture, ali tokom hladnijih meseci uzgoj može biti otežan. Takođe, uživaćete u izboru biljnih vrsta i praviti infrastrukturu u plasteniku, zavisno od njegove veličine. Plastenik je pametna investicija koja će vam vremenom uštedeti novac i istaći sve svoje prednosti. 

 

Zašto biste trebali imati plastenik?

Ukoliko volite da provodite toplo vreme napolju i ako imate sunčanog mesta u svom dvorištu i naravno dovoljno prostora, plastenici su pravi izbor.

 

 

Put do pravog plastenika

 

Prilikom izbora plastenika svakako imate više mogućnosti. Možete sami eksperimentisati i odrediti budžet za podizanje plastenika odnosno uvek možete izabrati i varijantu „uradi sam“. Ukoliko se prvi put odlučujete za baštovanstvo u plasteniku i podižete plastenik odlučite se za manji plastenik kako biste lako otklonili sve uočene nedostatke.

Ako se odlučite da sami podignete konstrukciju biće vam potrebne baštenske grede ispod kojih ćete praviti drvene aleje za sadnju biljaka, ili možete iskoristiti drvene palete. 

Većina plastenika ima i ramove za prozor od pvc plastike, a možete staviti i jeftiniju varijantu od folije. Prozori i vrata služe kako bi se plastenik provetravao. 

Trebate voditi računa da prolaz između aleja bude dovoljno velik da možete progurati kolica. Pod može biti šljunkovit ili možete zadržati raniju zemljanu površinu koja će se vremenom utabati. 

Takođe razmislite i o načinu zalivanja. Kod malih plastenika dovoljna je kantica, dok kod većih plastenika možete sprovesti sistem kap po kap ili drugi način za velike količine protočne vode.

 

Ručno zalivanje useva u stakleniku - Irgot

 

Source: Freepik.com

 

U ovakvom plasteniku možete uzgajati paradajz tokom leta kao i određene biljne vrste tokom jeseni i zime.

Manji plastenik se lako zagreva, izdržljiv je i funkcionalan 

Takođe, vetrovi vremenom mogu da oštete plastiku ali i da pocepaju foliju koja se stavlja na otvore, pa morate voditi računa i o ovom faktoru ukoliko živite na vetrovitom području. 

 

Funkcionalno mesto za postavljanje plastenika

 

Prilikom odabira mesta za baštovanstvo u plasteniku obratite pažnju da prostor namenjen za podizanje plastenika bude prozračan, da nema drveća koje blokira sunce ili da se kraj njega nalazi bilo šta što ometa prilaz ulazu u plastenik.

Ukoliko imate način da postavite plastenik uz samu kuću to može biti odlična stabilnost. Ako nemate takvu mogućnost  neka vam to ne bude smetnja jer i odvojeni plastenici mogu biti podjednako efikasni. 

Vodite računa da ne morate da prelazite veliku udaljenost tokom niskih zimskih temperatura ili snega već neka baštovanstvo u plasteniku bude na dohvat ruke.

Dakle ostavljamo vam na volju da odlučite hoćete li svoj plastenik pričvrstiti uz kuću ili ga odvojiti od kuće.

 

Da li plastenik treba grejati?

 

Najbolje je da imate prenosiv način grejanja za baštovanstvo u plasteniku. Grejač možete uključivati kada uzgajate usev preko zime i stvoriti odgovarajuću temperaturu.

Šta treba da dodate svom plasteniku?

Da bi baštovanstvo u plasteniku bilo efikasnije ali i prijatnije, možete organizovati prostor dodavanjem klupe, nekih polica za odlaganje i čuvanje alata kao i posebne delove gde ćete držati semena, pripremati materijal za đubrenje zemljišta i slično. Naravno možete imati i mesto za posebnu obuću namenjenu radu u plasteniku.

 

Uslovi koje treba razmotriti prilikom postavljanja plastenika

 

Za baštovanstvo u plasteniku postoji nekoliko elemenata o kojima biste morali  voditi računa prilikom izgradnje plastenika.  

Klimatski uslovi – Vetar

Vetar je značajan elemenat koji određuje postavljanje plastenika, jer jaki naleti vetra mogu uništiti plastiku u plastenicima, takođe i plastične folije.

Zemljani uslovi – Pod

Ulazak u plastenik podrazumeva površinu za hodanje između aleja sa usevima i sadnicama. U slučaju da postavljate plastenik preko trave, omogućićete ubrzan rast raznih korova, a da biste se na najlakši način rešili korova predlažemo vam savremen Irgot ploskorez. 

Ako travu i uklonite, budite uvereni da ćete svaki put kada zalivate svoje biljke hodati po blatnjavoj površini. Zato možete koristiti za pod šljunak ili malč. Na ovaj način stvarate prirodnu toplotu u plasteniku, ali treba da znate da stvaranje toplote utiče na stvaranje skrovišta za razne štetočine. Zato je pod od šljunka idealan za održavanje poda suvim prilikom hodanja. Osim toga ovakav pod ispušta malo toplote.

 

uzgoj povrca u plasteniku - Irgot

 

Source: Freepik.com

 

Dakle, pre nego što se odlučite za podizanje plastenika razmislite dobro o svojim ciljevima, kakvi su geografski uslovi u vašem području, a naročito kojim budžetom raspolažete.

Bez obzira na sve zaključak je da je baštovanstvo u plasteniku svakako pametna investicija u zdravlje i velika dobrobit za celu porodicu jer ništa nije merljivo sa visoko kvalitetnom hranom iz plastenika, za koju u potpunosti znate i da je sigurna za upotrebu.

Leave a Reply