Naručite telefonom: 061 303 5791

Najefikasnije sečivo za uklanjanje korova

 

Svako ko se bavi baštenskim radovima upoznat je sa problemom korova. Dobar alat za uklanjanje korova će svakako ukloniti biljke u bordurama i povrtnjacima pri čemu je neophodno napraviti dobar izbor alata. Korenje se može ukloniti ručnim vađenjem dok je okopavanje efikasno na velikim zakorovljenim površinama. Zapravo, ukoliko još uvek niste pronašli adekvatan alat za svoje višegodisnje radove u baštama ili plastenicima, predstavićemo vam Irgot Tools. Ovaj alat ima u ponudi najefikasnije sečivo za brzopotezno uklanjanje korova. 

 

Plodno zemljiste bez korova - irgot

Source:freepik.com

 

Invazivne korovske biljke su neprijatelji zelenih površina u baštama i plastenicima, pa iako postoje različiti  herbicidi kao metoda za suzbijanje korova uvek ćemo se pre opredeliti za alatke specijalne namene odnosno za dobar alat za uklanjanje korova. Međutim, ručno uklanjanje korova nije najpogodnije za starije ljude, koji često imaju i poteškoće u kretanju. Dakle, fizička aktivnost prilikom baštenskih radova koji se odnose na istrebljivanje korova često podrazumeva saginjanje prilikom okopavanja biljaka. Svi ti pokreti prouzrokuju bol u leđima i kolenima, bolove u zglobovima i mišićima bez obzira na sav trud da se postigne odgovarajući položaj tela. Uz sve to, i uz sav napor,  često je nemoguće zahvatiti svaki koren korova ili korovski sistem uopšte. Zato različiti alati za korov mogu pomoći da se uništi manji korov ili da se uništi korov koji raste na teško dostupnim mestima. 

 

Kako odabrati najbolji alat za uklanjanje korova?

 

Prilikom rada na pljevljenju korova posao će olakšati dobar alat za uklanjanje korova koji se može razlikovati prema tome koju vrstu korova uništava. Iz tog razloga razlikuje se nekoliko vrsta alata. Posebno dizajniran alat će doprineti kvalitetnijim radovima i svakako učinkovitijem delovanju na korov. 

 

Ustaljeni dugogodišnji korovi

 

Za ovakve korove pogodna je jaka drška i duga uska glava koja će pomoći da se korov podigne. Mehaničko dejstvo se vrši zabadanjem glave alata oko korena biljke i rotiranjem za 180 stepeni.

 

Srednji i visoki korovi

 

Alat sa dvojnim točkovima uklanja srednje i visoke korove, a upravo takav alat je Irgot plevilica

 

Mladi i plitki korovi

 

Alat sa zakrivljenim krajem ukloniće mlade korove, dok su oni sa zupcima koji se hvataju ili vuku kroz zemlju odlični za jednogodišnje korove. Oštra ili nazubljena ivica omogućava lako zasecanje zemlje.

 

Višenamenski alat 

 

Irgot tools ploskorez je dobar alat za uklanjanje korova koji se, osim za eliminaciju korova, može koristiti i za pravljenje redova za sadnju kao i za zatrpavanje redova zemljom.

 

Naravno, idealno bi bilo da u kolekciji alata imate po jedan primerak od svake vrste alata za korov, ali svakako da ćete proceniti situaciju po pitanju zastupljenosti korova u svojoj bašti i izabrati i kupiti najpotrebniji alat. Složićete se da su savremeni alati za uklanjanje korova više nego potrebni i čine uklanjanje korova u mnogome lakšim. 

 

Alat sa zubcima za uklanjanje korova - irgot

Source: freepik.com

 

Šta treba uzeti u obzir pri odabiru najboljeg alata za korov?

 

Kada birate dobar alat za uklanjanje korova najbolje je da razmotrite njihove  karakteristike jer mnogobrojni faktori utiču na funkcionalnost alata za uklanjanje korova. Pre nego što kupite alat za korov, potrebno je da se upoznate sa njegovom konstrukcijom, osovinom, zubcima i ručkama.

 

Navešćemo neke od faktora koji određuju dobar alat za uklanjanje korova

Tip sečiva

Kada je reč o tipu sečiva potrebno je znati da se ovaj faktor upravo i najviše razlikuje kada je reč o dobrom alatu za uklanjanje korova.

 

 

 

 

Materijal

 

Dobar alat za uklanjanje korova podrazumeva i da postoji različit materijal od kog su sačinjeni njegovi sastavni elementi. Tako, razlikujemo: 

 

 

 

Dužina drški

 

Prilikom upotrebe alata za uklanjanje korova važan je položaj tela i odgovarajuća visina drški koje će sprečiti baštovane da kleče prilikom radova. Osovina treba biti dovoljno dugačka da se alat vuče po zemlji bez savijanja.

 

Dobar alat za uklanjanje korova obično ima dugačke drške do 114cm dok neki modeli imaju ručku na izvlačenje. Neke drške imaju i jastučić za držanje kako bi se sprečilo naprezanje ruku prilikom rada.

 

Međuredno okopavanje korova - irgot

Source: freepik.com

Dodatne funkcije

 

Alat za uklanjanje korova može sadržati i nekoliko dodataka radi bržeg i efektnijeg uništavanja korovskih biljaka. Među dodacima se najčešće nalaze:

 

 

 

Kada je reč o tehnikama koje se primenjuju za uništavanje korovskog bilja, svakako da je poželjna i upotreba mehaničkih alata koji su sve pristupačniji po dizajnu i kvalitetu izrade. Dobar alat za uklanjanje korova je pre svega potreba za svakog ko se bavi vrtlarstvom, a doprineće kvalitetnijem uzgoju ali i uživanju u sezonskim radovima.

Leave a Reply