Naručite telefonom: 061 303 5791

Priprema povrtnog zemljišta

 

Proleće je za sve baštovane najdraže godišnje doba jer krećemo sa pripremama za nove zelene leje u svojim dvorištima. Uglavnom svaki baštovan zna svoje aktivnosti i na koji način ih usmerava, ali ukoliko nemate prethodno iskustvo u baštovanstvu i bašta sa povrćem je nepoznanica hajde da pogledamo koji su to koraci koje treba da preduzmete da biste započeli setvu u svojoj prvoj bašti.

 

Sadnice u bašti sa povrćem

 

Source: Freepik.com

 

 

Prvi korak koji treba da preduzmete je mesto na kom ćete uzgajati svoju povrtnu baštu. Za uzgoj povrća je potrebno do 8 sati sunca dnevno, znači takvo mesto treba da bude osunčano i dobro drenirano.

Takođe, pre nego što započnete radove, bašta sa povrćem zahteva organizaciju oko izbora materijala koji ćete iskoristiti kao što su lopatica, kanap, drveni štapovi ili letvice.

 

Uklanjanje trave i pravljenje rasteresitog zemljišta 

 

Ukoliko je reč o površini koja je zatravljena, morate je prvobitno srediti okopavanjem tla i pravljenjem rastesitog sloja zemljišta. Možete napraviti kvadratne površine zemljišta, odstranjivanjem trave. Ovo možete uraditi tako što ćete gurnuti lopatu ispod trave na dubini od oko 5 cm. Travnato zemljište sa lopate možete iskoristiti da prekrijete neki drugi deo bašte.

 

Okopavanje zemljišta

 

Obeleženo kvadratno zemljište sa kog je uklonjena trava i korov zahteva okopavanje. Bašta sa povrćem mora imati kvalitetnu zemlju, a okopavanjem se utiče na više faktora kako bi uzgoj vašeg povrća bio što uspešniji. 

Za okopavanje možete koristiti motiku ali vilama možete ukloniti veće kamenje i ili izvaditi dubok korov. Povrtno zemljište može biti tretirano uz pomoć Irgot striža koji može služiti za fino usitnjavanje zemlje i za pripremu zemljišta pre sadnje.

 

Kako poboljšati kvalitet zemljišta za povrtnjak

 

Bašta sa povrćem treba da bude plodna da bi ste ispunili sva očekivanja od povrtnjaka. Dakle, zemljište ćete morati da poboljšate pre sadnje. Kao početnik možete pročitati i naš blog koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta zemljišta 

kako bi kroz optimalan nivo hranljivih materija, bašta sa povrćem imala uspešan prinos.

 

Najbolji način za poboljšanje strukture povrtnog zemljišta je dodavanje organske materije

 

Stajnjak 

Stajnjak je sigurno najbolji način da poboljšate zemljište, a savet je da ako je reč o izrazito zapuštenoj zemlji da na kvadratni metar dodate bure stajnjaka. 

Ne zaboravite da je sveže đubrivo previše kiselo, i da se zato koristi samo truli stajnjak. 

 

Kompost 

Za razliku od stajnjaka, kompost uvek možete sami napraviti skupljanjem kuhinjskog otpada, pokošene travu i slično. Kompost izmešajte sa prevrnutom zemljom i bašta sa povrćem će biti spremna za setvu semena i sadnju mladog povrća, u zavisnosti od doba godine.

 

Mešanje komposta sa zemljom

 

Source: Freepik.com

 

Hemijska đubriva

 

Bašta sa povrćem može uspeti i ukoliko zemljište tretirate putem hemijskog đubriva. Međutim, ovakvo đubrivo je skupo, jeste da se može iskoristiti posebno  kao podsticaj kvaliteta zemljišta, ali ovakva đubriva neće previše poboljšati strukturu zemljišta i neće pomoći vašem povrtnjaku da zadrži odgovarajuću vlagu za biljke. 

  

Izbor povrća za sadnju

 

Ukoliko ste početnik u povrtnim poslovima uživaćete u izboru povrća za sadnju.

To mogu biti jednostavne biljke šargarepa, tikvice, spanać, zelena salata, luk, paradajz i slično. Naravno, postoje dva načina sadnje: semenska sadnja koja podrazumeva ukopavanje semena u zemlju, sadnjom lukovica, i sadnja već formiranih tankih sadnica kao što je paradajz.

 

Plan i pozicije sadnje povrća

 

Plan sadnje podrazumeva i rotaciju odnosno i proces premeštanja useva oko povrtnjaka kako bi bašta sa povrćem imala šanse da različitim biljkama omogući bolji rast i razvoj. Rotiranje položaja za uzgoj može pomoći u održavanju hranljivih materija u zemljištu, kao i u kontroli bolesti i štetočina.

 

Povrtna bašta zahteva da pratite plan plodoreda 

 

Takođe, određene biljke ne moraju da se rotiraju i one mogu imati stalni prostor u povrtnoj bašti kao što su jagode. 

 

Jagode na stalnom mestu u bašti

 

Source: Freepik.com

 

Kada započnete novu baštu sa povrćem, možda ćete poželeti da uzgajate povrće koje se ne uklapa ni u jednu grupu rotacija. 

 

Specifični zahtevi sadnje

 

Bašta sa povrćem odnosno biljke koje sadite u njoj, imaju različite zahteve u pogledu izbora zemljišta i osuncanosti.

Prateći planove rotacije, vodite računa da pravite grupe povrća tako da svaki deo bašte ima malo svetlosti tokom zimskih meseci. Ukoliko je vaš plac okrenut prema jugu idealan je za sadnju. Bašta sa povrćem treba da ima dosta sunca za prezimljavanje određenih useva kao što su beli luk i crni luk. Neke biljke će biti u zemlji od jeseni pa ih je bolje posaditi u sunčanijim delovima bašte.

 

Pozicija kuće i sunčeva svetlost 

 

Ukoliko je vaša kuća okrenuta ka istoku, imaće svetlost tokom celog dana i leti i zimi. Na ovaj način useve možete rotirati sa jedne četvrtine bašte na drugu.

Ukoliko je kuća okrenuta ka jugu, uslovi za povrtnjak su idealni za leto, a tokom zime bašta sa povrćem će veći deo dana biti u senci kuće.

 

Ukoliko još uvek razmišljate da li da krenete u avanturu zvana bašta sa povrćem ne dvoumite se! Jednom kada se uverite da su ovakve površine korisne, imaćete priliku da svoju porodicu hranite sa organski uzgojenim povrćem. Ovakva aktivnost ne predstavlja veliki napor već se možete relaksirati jer bašta sa povrćem donosi pre svega veliko zadovoljstvo.

 

Leave a Reply