Naručite telefonom: 061 303 5791

Zašto je važan dobar izbor ručnog baštenskog alata?

Za bavljenje baštenskim poslovima od velike važnosti je izbor ručnog baštenskog alata. Da bi poslovi u bašti ili stakleniku bili efikasni, za rad treba birati kvalitetne i inovativne baštenske alate koji su, pored toga što olakšavaju poslove i jednostavni za upotrebu. Prilikom odabira baštenskog alata treba uzeti u obzir i veličinu alata. Veličina je važna jer što je alat veći to je i teži, što znači da je napornije sa njim rukovati. Takođe, prevelik broj baštenskog alata stvara gomilanje stvari u ostavi ili mestu za odlaganje alata, pa je osnovno da se izabere funkcionalan i upotrebljiv alat.

 

Mali baštenski ašov - izazov i za decu - Irgot

Source: freepik

 

 

Koji faktori utiču na izbor ručnog baštenskog alata?

 

Baštenski poslovi i uzgajanje biljaka u bašti ili stakleniku, uvek moraju započeti uz dobar izbor ručnog baštenskog alata. Zbog velike ponude na tržitu odabir kvalitetnog ručnog baštenskog alata može biti otežavajući, a mi vam u nastavku navodimo jednostavne savete koji mogu pomoći da napravite što bolji izbor ručnog baštenskog alata

 

Namena alata

Baštenski alati imaju raznovrsnu primenu. Kod biranja ručnog baštenskog alata za obradu zemljišta važno je znati da li je zemljište prethodno obrađivano. Za zemljište koje je tvrdo jer nije prethodno obrađivano može se koristi inovatni alat napravljen od kvalitetnog čelika kako bi se izbeglo lomljenje alata. Izbor ručnog baštenskog alata za orezivanje zavisi od biljaka koje se obrađuju, da li je u pitanju voćnjak  ili uređivanje cveća u bašti. 

 

Budžet 

U zavisnosti od učestalnosti korišćenja alata može se odrediti koliko je novca potrebno uložiti u alat. Ako se lagani baštenski poslovi obavljaju par puta godišnje, mogu se koristiti pristupacnji bastenski alati. U slučaju ozbiljnog baštovanstva, uvek je potrebno nabaviti što kvalitetniji baštenski alat. 

 

Dizajn alata

Baštenski poslovi su sami po sebi zahtevni, pa je važno izabrati alat koji je lagan i jednostavan za korišćenje. Zbog toga bi trebalo isprobati alat pre nego se izvrši kupovina. U slučaju online kupovine, neophodno je proveriti dimenzije i težinu alata. Pri kupovini alata za obradu zemljišta, mogu se izabrati oni koji se prodaju bez držalja i na taj način se može proširiti primena alata. U slučaju težih poslova gde je potrebna veća sila, koristi se kraće držalje radi bolje kontrole. Kod lakših poslova koristi se duže držalje koje omogućava pravilno držanje tokom obavljanja radova. 

Moderno dizajnirana baštenska prskalica za travnjak - Irgot

Source: freepik

Materijal 

Dugotrajnost i oštrina alata zavisi od materijala od kog je napravljen. Tako u dobar izbor ručnog baštenskog alata spada i plevilica domaćeg proizvođača Irgot. Plevilica pomoću oštrih sečiva lakše klizi kroz zemljište i jednostavna je za upotrebu. Najsnažniji su alati izrađeni od kovanog čelika, dok su alati napravljeni od plastike najlaganiji za upotrebu. 

 

Najpopularniji ručni alati 

 

Vrtna lopatica

Ručne vrtne lopatice se koriste za obradu manjih površina u bašti ili stakleniku. Zahvaljujući svom raznovrsnom dizajnu i širokom spektru primene ušle su u uži izbor ručnog baštenskog alata.

 

Ručne vrtne vile i lopatica - Irgot

Source: freepik

 

 

Lopata

Baštenske lopate mogu biti različite veličine i dizajna. Najčešće se koriste za kopanje i prenos zemlje. Lopate sa širokom radnom površinom i blago zaobljenim ivicama koriste se za nanošenje zemlje nakon sađenja, dok lopate sa četvrtastim uglovima mogu da se koriste za premeštanje stvari. Za manja i nepristupačna mesta, koristi se uska lopata. Ona takođe pomaže kod kopanja i pravljenja redova za sađenje.

 

Vile

Ovo je nezamenljiva baštenska alatka koja uvek pronađe svoje mesto kad je u pitanju izbor ručnog baštenskog alata. Od jednostavnog dizajna pa do inovativnog riljača sa točkovima, pomaže i u zahtevnijim baštenskim poslovima. Vile se razlikuju u veličini i broju oštrica, gde se široke vile, blago savijene sa gušćim oštricama koriste za premestanje sena ili komposta. S druge strane vile sa pet oštrica koriste se za čvršće i teže materijale kao su ostaci drveta. Ravne vile sa četiri oštrice koristiće u otklanjanju jakih korova jer omekšavaju zemlju i olakšavaju njihovo vađenje. 

 

Alati za uklanjanje korova

Korovi su jedan od uzroka zašto biljke ne mogu pravilo da rastu i šire svoje korove u zemlji. Ako se korovi redovno ne odstranjuju iz zemljišta, biljke neće imati dovoljno hranljivih materija i to će imati negativan uticaj na njihovu plodnost. Zbog toga postoje razni alati koji pomažu da zemljište bude bez korova:

 

 

 

Ploskorez za uklanjanje korova iz zemljišta - Irgot

Source: irgot

 

Višefunkcionalni alati za obradu zemljišta

Tradicionalni baštenski alati sve više bivaju zamenjeni inovativnim alatima domaće proizvodnje. Ovakvi alati su napravljeni sa ciljem da olakšaju baštenske poslove i da ponude više funkcija kroz jedan alat. Na taj način dolazi do uštede novca ali i prostora, pa su zbog toga dobar izbor ručnog baštenskog alata.

 

Dvostrana baštenska motika

Ova ručna alatka ima raznovrsnu upotrebu u bašti ili stakleniku. 

Kada se koristi kao motika pomaže u otklanjanju pokorice sa zemljišta i okopavanju. Pomaže u otklanjanju manjih korova i usitnjava zemlju. Na taj način obezbeđuje bolji protok vazduha što utiče na povećanje mikroorganizama u zemljištu.

Sa druge strane motike se nalaze oštre vile koje služe kao riljač. Zemlja koja je obrađenja motikom je meka i rastresira, a snažne vile će dodatno da usitne i omekšaju zemlju. Pogodna je za obradu manje površine zemlje i pravljenje redova pre sađenja. 

 

Grabulje

Jedna od najčešće korišćenih baštenski alata jesu i grabulje.

Grabulje za lišće u obliku lepeze pogodne su za sakupljanje lišća i zelenih ostataka u dvorištu, a pogodne su i za raznošenje komposta ili drugih hranljivih materija po zemljištu. 

Grabulje za lišće u obliku lepeze - Irgot

Source: freepik

 

Alati za ručno orezivanje i navodnjavanje

Makaze su jedan od osnovnih alata za obavljanje baštenskih poslova i uvek su odličan izbor ručnog baštenskog alata. Makaze se najčesće koriste za orezivanje grana, tako da postoje makaze sa jednim ili dva sečiva. Makaze sa jednim sečivom se koriste za tanke i mlade grane. Ovakve graje su još uvek mlade i meke pa je dovoljno jedno sečivo za lako i pravilno orezavanje. Makaze sa dva sečiva razlikuju se po veličini: male, velike i profesionalne i koriste za orezivanje voćnjaka i vinograda.

 

 

Kada je reč o alatima koji se koriste za obrađivanje zemljišta i biljaka, u ručni baštenski alat ulazi i alat za navodnjavanje koji obezbeđuje dovoljan dotok vode do biljaka i pomažu im da pravilno rastu. 

 

Kod kupovine creva za navodnjavanje treba uzeti u obzir dužinu jer to olakšava rukovanje tokom baštenskih poslova.

 

Sistem za navodnjavanje Kap po kap - Irgot

Source:freepik

 

 

 

Kap po kap sistem je odličan izbor ručnog baštenskog alata jer pozitivno utuče na useve i smanjuje gubitak vode. Namenjen je za postavljanje oko useva, a može se koristiti oko žive ograde ili travnjaka. Prednost kap po kap sitema je što obezbeđuje konstantan dotok vode i ravnomerno natapa zemljište. 

 

Leave a Reply