Naručite telefonom: 061 303 5791

Kako da sačuvamo baštenski alat nakon upotrebe 

 

Baštenski alat je nakon letnjeg i jesenjeg perioda pred najvećim izazovima, a jedan od njih je i oštrenje baštenskog alata. Alat sa raznim sečivima i makaze za rezidbu, motike, lopate i ostali baštenski alat, koje koristimo prilikom baštenskih radova zahtevaju održavanje i očuvanje oštrica. Oštrite svoje alate svakih nekoliko nedelja ili tako nešto i brus će održati pristojno sečivo u dobrom stanju.

 

Baštenske makaze za šišanje živice

Source: Freepik.com

 

Uklanjanje prljavštine, ostataka zemlje ili masnoća koje se vremenom nakupe je prvo što treba da uradite nakon upotrebe. Nakon toga alat možete obraditi sa malo brusnog papira da bi se skinule tupe ivice. Oštrenje baštenskog alata će napraviti razliku u oštrini. Nakon toga alat nauljite jer će malo ulja na sečivu sprečiti stvaranje rđe tokom zime. Oštro sečivo će na ovaj način olakšati dalje korišćenje alata. 

Alat za obradu ivica travnjaka

Alat za obradu ivica travnjaka je specijalno namenjen za stvaranje urednih granica travnjaka. Uz pomoć ovog alata održava se postojeći travnjak ili se stvaraju nove ivice uz stazu. On pravi i uredan razmak između travnjaka i cvetnih aleja i drugih baštenskih površina. Alat za obradu ivice travnjaka takođe zahteva održavanje jer u kontaktu sa zemljom i travom može da se prilično zaprlja, tako da je potrebno oštrenje baštenskog alata.

 

Najčešća oprema za oštrenje baštenskog alata

Tokom oštrenja baštenskog alata potrebno je voditi računa i o bezbednosti jer je reč o oštricama pa je potrebno da nosite zaštitne naočare i rukavice. Potrudite se da ove radove obavljate bez prisustva najmlađih članova porodice i da vam je alat uvek pod nadzorom. 

 

Trudite se da uvek imate dovoljne zalihe materijala za oštrenje baštenskog alata kao što su:

 

Neophodan komplet za oštrenje baštenskog alata

 

Sintetičko ulje 

Ovo ulje služi kako bi se sečiva neometano pomerala i da bi sprečila rđu. Čist i naoštren alat, uvek zahteva malo podmazivanja. 

 

Abrazivna sredstva

Abrazivna sredstva su potrebna radi uklanjanja lisnih sokova koji ostanu na oštricama i teško se skidaju samo uz pomoć vode. Kada se nanese na sunđer za pranje ili žičanu četku čišćenje će biti lako.

 

Brusni kamen 

Brusni kamen se potopi u vodu pre upotrebe na oko 5 minuta. Ovaj kamen se potom postavi na ravnu površinu, a potom se o njega oštre makaze, noževi i drugi baštenski alat.

 

Dijamantska turpija

Za starije oštrice ili oštrice koje su prilično tupe potrebna je gruba dijamantska turpija.

 

Oštrenje voćarskih makaza

Source: gardensillustrated.com

 

Dodatni saveti

Oštrenje baštenskog alata zahteva koncentraciju jer je reč o oštrim sečivima.. Pokušajte uvek da imate stabilan oslonac prilikom oštrenja. Nikako nemojte rastavljati makaze, jer se više nikada neće vratiti u fabričko stanje. 

Postavite se prema čišćenju i oštrenju alata kao prema ozbiljnom poslu, a i tako ćete trajno sačuvati baštenski alat.

 

Oštrenje raznih vrsta makaza za rezidbu

 

Kada je reč o makazama za rezidbu postoje različite vrste: makaze za rezidbu sa dugom ručkom, kraće makaze za baštu, makaze za živu ogradu sa dugim sečivom itd. Sve ove makaze imaju dve zakošene ivice, gornju i donju, koje mogu da zarđaju tokom vremena. Pre nego što počnete sa oštrenjem uklonite rđu i prljavštinu, a nakon toga možete koristiti brusni papir visoke granulacije kako biste postigli lep sjaj sečiva i pre nego što počnete sa oštrenjem. 

 

Oštrenje noževa kosilice

Oštrenje baštenskog alata nekada zahteva da se prethodno alatka razmontira, kao što je slučaj kod oštrenja noževa kosilice gde je potrebno odvojiti sečiva od  kosilice. Kada se sečivo bezbedno ukloni  potrebna vam je dobra turpija samo uvek proverite da oštrite desnu stranu sečiva. Zapravo kada se noževi odvoje, nekada je teško odrediti u kom pravcu je okrenuta najoštrija ivica.

 

Oštrenje baštenskog alata za obradu zemljišta

Baštenski alat kao što su lopate, ašov, grabulje i motike nakon nekoliko godina rada gubi na kvalitetu sečiva jer postaju tupi, a samim tim manje efikasni i potencijalno opasni. Zato je nužno održavati baštenski alat na prikladan način i vršiti oštrenje baštenskog alata.

Lopate

Kod lopata koje imaju ravne ivice ne treba često oštrenje, dok se lopate sa zakrivljenom ivicom oslanjaju na oštre ivice da bi lako prodrle u tvrdu zemlju. Održavanje znači povremeno čišćenje ivice i oštrenje sečiva. 

Ašov

Ašov se uglavnom može naći kao kovan od čelika, ali postoje i ašovi od nerđajućeg čelika, od titanijuma i njegovih legura itd. Sečivo ašova se takođe treba redovno oštriti jer tako lakše prodire kroz zemlju. Za najbolju oštrinu oštrite ivicu sečiva pod uglom od 45º. Potrebno je da turpijom uklonite sve neravnine sa sečiva kako biste sačuvali oštricu i smanjili napor prilikom ašovenja.

 

Baštenski ašov od kovanog čelika

Source: Freepik.com

Grabulje

Kod laganih grabulja koje služe za skupljanje pokošene trave i lišća nije potrebno oštriti zubce ali se zato oštre grabulje koje se koriste za razbijanje tvrdog tla ili iskopavanje snažnog korova oštre. Ove grabulje treba povremeno oštriti sa malim turpijama koje se mogu zavući oko zubaca. Kada je reč o baštenskom alatu sa zubcima pomenućemo i Irgot riljač uz pomoć kog se lako usitnjava zemlja i izbacuje korov na površinu tla.

Motika

Motika kao baštenski alat nema kosine pa je zato potrebno napraviti reznu ivicu laganim turpijanjem. 

Ručna lopatica

Kao i lopata, vaša skromna lopatica često može imati koristi od temeljnog brušenja i oštrenja: brusilica je retko potrebna za oštrenje manjih, ručnih lopatica, tako da ovaj projekat zavisi manje-više od čvrstih turpija i malo strpljenja.

 

Kao što možete videti održavanje baštenskog alata sa sečivima zahteva povremene aktivnosti na oštrenju sečiva. Oštrenje baštenskog alata produžava vek trajanja alata, pri čemu ćete i lakše koristiti naoštreni alat. 

 

Leave a Reply