Naručite telefonom: 061 303 5791

Dobra procena baštovanskog alata pre kupovine

 

Prilikom izbora alata za baštovanstvo savet je da pogledate od čega su napravljeni. Dobro konstruisani alati za baštovanstvo omogućiće vam lak rad tokom sezone radova. Manje sastavnih delova označiće bolju konstrukciju posebno kada je reč o malim ručnim alatima, a poželjno je da alati za baštovanstvo sa drvenom ručkom budu od tvrdog drveta kako se ne bi polomila.

Kvalitetni alati za baštovanstvo sačinjeni su od aluminijuma i čelika čime je zagarantovana dugotrajnost. Takođe, potrebno je da procenite i sam dizajn, te da se uverite da su ručke savijene i obložene radi dobrog držanja.

 

Zubci na baštenskom alatu - Irgot

Source:Freepik.com

 

 

Dobri alati za baštovanstvo kao što su Irgot poljoprivredni alati, u kombinaciji sa dovoljno znanja o tome kako da ih koristite, doprineće tome da trošite manje napora prilikom rada, da brže obavite baštenski posao ali što je isto važno, doneće i uštedu novca. Dodatno ulaganje u opremu ćete postići i redovnim održavanjem alata. Zarđao ili tup alat može predstavljati opasnost od povrede, a takođe hrapave površine mogu uticati na razvoj biljnih bolesti.

 

Ručni kultivator

 

Alati za baštovanstvo podrazumevaju i ručni kultivator koji uz pomoć zubaca:

 

Ručni kultivator može imati od tri do pet zubaca i može biti izrađen od različitih materijala, a pričvršćeni su za čvrstu ručku. Zupci na ručnom kultivatoru su izrađeni od nerđajućeg čelika i obično su debeli, kako bi što bolje zahvatili zemlju. Ovakav alat je pogodan za manje baštenske poslove, kao i prilikom rada na sadnji lukovica ili kod presađivanja biljaka. Zemlja koja je obrađena ovim alatom doprinosi boljim uslovima rasta. 

Osim ručnih kultivatora, postoji i alat koji na jednoj strani ima kultivator, a na drugoj sečivo motike.Takođe, sa zubcima se može naći i Irgot riljač, koji lako obrađuje i usitnjava zemlju.

Male ručne vile

Ovaj ručni baštenski alat se upotrebljava na malim biljkama kao alat za 

 

Baštenske ručne vile i mali ručni ašov - Irgot

 

Source: Freepik.com

 

Male ručne vile umesto uskih i savijenih zubaca imaju široke i ravne zubce koji pod pritiskom na zemlju rastresaju tlo pre sadnje ili presađivanja. 

 

Baštenske grabulje

 

Uvek popularni alati za baštovanstvo su i različite grabulje. One imaju više namena, a prepoznajemo ih kao alat sa dugom ručkom i sa širokom metalnom glavom sa mnogo kratkih zubaca pričvršćenih za dršku. 

Kod baštenskih grabulja obe strane su korisne.

 

Strana sa zubcima omogućuje:

 

Ravna strana metalnog dela se koristi za:

 

Ovakvi alati za baštovanstvo se razlikuju po dužini zubaca i dužine ručke, dok sami zupci mogu biti ravni ili zakrivljeni, postavljeni široko ili blizu jedan do drugog.

Baštenske grabulje se razlikuju od grabulja za lišće. Dok baštenske grabulje imaju čvrstu pravougaonu glavu sa zubcima, grabulje za lišće imaju glavu u obliku lepeze.

 

Upotreba grabulja za lišće

 

Source:Freepik.com

 

Motika

 

Tradicionalni alati za baštovanstvo podrazumevaju i baštensku motiku koja je među najupotrebljivanijim alatima.

Motika kao alat ima ravno sečivo na dršci i upotrebljava se za:

 

Različite vrste baštenskih motika

Postoji nekoliko vrsta baštenskih motika koje mogu obraditi zemlju bolje od klasične motike. 

Klasična motika 

Klasična motika je alat koji u najkraćem roku može obraditi zemlju, dovoljno je da se zaseče po zemlji, a potom da se povuče njena glava prema napred i pravi rastresitu zemlju. 

 

Klasična motika se koristi za:

 

Višenamenska baštenska motika

Kod višenamenske motike postoji veliko, zakrivljeno sečivo koje olakšava pomeranje zemlje. Na ovaj način se može obraditi velika površina zemljišta za kratko vreme. Oštra ivica na desnoj strani čini ovaj alat pogodnim za uklanjanje korova na teškim mestima, kao što je prostor između biljaka.

 

Motika za sitni korov

Samo brzi rez ispod korena korova ga može eliminisati. Motike za sitni korov savršeno odgovaraju ovakvim poslovima. Ove motike se zabadaju ispod površine zemlje ne više od 10-ak centimetara. Odlične su kada je reč o skraćivanju sitnog korova na mekom tlu, pre nego što korov ojača.

 

Ovakve motike rade na principu gurni-povuci, pri čemu mogu da odseku korov u oba smera. Ugao ovih motika između glave i drške je od 20 do 30 stepeni što olakšava horizontalno guranje i povlačenje.

 

Motike za sitni korov odlično služe za:

 

Lopata

 

Baštovanski rad sa lopatom

 

Source: Freepik.com

 

Alati za baštovanstvo u svojoj kolekciji imaju i lopate. Glava lopate se može naći u različitim oblicima kao udubljena i trouglasta ili ravna i pravougaona. Trouglasta lopata ima dve oštre ivice, dok pravougaona ima jednu oštru prednju ivicu. Obe vrste lopate mogu imati izbočinu za stopala na vrhu poluge pri čemu se na nju  stvara pritisak da bi se glava lopate gurnula u zemlju. 

 

Trouglaste lopate sa sečivom za kopanje su teže od pravougaonih lopata i  koriste se kao takve za:

 

Lopate sa ravnom glavom koriste se za:

 

Danas su moderni alati za baštovanstvo spoj tradicionalnog dizajna i poboljšanih karakteristika radi što lakše upotrebe. Bilo da ste početnik u baštovanstvu ili se duže vreme bavite baštenskim radovima, ne zaboravite da će vam uvek trebati adekvatni baštenski alati.

Leave a Reply